Desatoro zdravej výživy

1.Jedzte pravidelne v malých dávkach, najlepšie 5 razy denne (nebudete mať pocit hladu, čím zabránite nárazovému prejedaniu sa a následnému priberaniu).

2.Snažte sa, aby váš energetický príjem nebol vyšší ako výdaj (nebudete priberať a pokiaľ do svojho denného režimu zaradíte aj fyzickú aktivitu, kilá pôjdu dole). 

3.Nedovoľte, aby tuky tvorili viac ako 30 % vášho denného energetického príjmu

4.Viditeľné živočíšne tuky, ako je maslo a masť, obmedzte alebo ich zo svojho jedálneho lístka radšej úplne vypustite. Namiesto nich používajte rastlinné tuky.

5.Pokúste sa z ovocia a zeleniny urobiť súčasť každého jedla a do jedálneho lístka ich zaraďte 5 razy denne (vitamíny, minerálne látky a ďalšie aktívne súčasti rastlín sú vhodnou prevenciou predčasného starnutia a civilizačných chorôb). Odporúčané množstvo je 500 g ovocia a zeleniny za deň.

6.Nahraďte potraviny z bielej múky celozrnnými a tučné mliečne výrobky nízkotučnými kyslomliečnymi. Prednosť dávajte bielemu netučnému mäsu pred tučným červeným. Do jedálničku zaraďte aj ryby (najlepšie 2 razy do týždňa).

7.Nebojte sa ochutnávať nové druhy potravín a skúšať nízkotučné verzie tradičných pokrmov (predídete stereotypu a budete môcť jesť svoje obľúbené jedlá bez zdravotných rizík napríklad z nadmerného príjmu energie).

8.Sladkosti, slané pochutiny a údeniny sú potraviny, bez ktorých sa určite zaobídete (a nebudete tak prijímať prázdne kalórie).

9.Tekutiny sú rovnako dôležité ako kvalitná strava - prijímajte ich v dostatočnom množstve 2 - 3 litre denne, najlepšie v nesladenej podobe (odmenou vám bude mladistvý vzhľad, zdravé obličky a psychická pohoda ).

10.Zdravé stravovacie zvyklosti sa veľmi učia v detskom veku - venujte svojim deťom ten najlepší darček do života, ktorý im môžete dať.